Årsresumé 2014

Nyårsdagens eftermiddag 2015. 2014 var ett år i så högt tempo och med sådana framgångar att det enda som möjligtvis saknades var tid för reflektion. Det var Drop Coffees mest framgångsrika år hittills - sverigemästare i bryggning och rostning, tredje bästa kafferostare i världen, årets kaffebar 2014 och med kaffe som smakat bättre än någonsin. Nyårsdagen, en dag för eftertanke, sipprandes på en syltig kopp Buesaco från Narino i Colombia. Jag känner stolthet över året som har gått och trygghet inför året som komma skall. Vi är ett år rikare, ett år bättre och har en massa glöd för det fortsatta arbetet. Fem år unga.

Vårt mål är att ständigt att presentera de absolut bästa kopparna vi kan från det bästa råkaffet genom rostning och till slut bryggning av en kopp som uppskattas av såväl Greta i Avesta som på stjärnkaféer och restauranger världen runt. Bakom kulisserna har vi höjt vår kvalitetsnivå genom att jobba med den hittills jämnaste kvarnen på marknaden i både vår kaffebar och i vårt labb. Genom att ha den svenska agenturen för handbryggsutrustningen Kalita har bryggningarna blivit jämnare och godare både hos oss och våra återförsäljare. Varje kaffe i vår servering, bryggkaffe som espresso har bryggts på våg för att garantera kaffets extraktion och därmed en godare kopp kaffe. Våra gäster har fått en allt godare kopp kaffe utan att nödvändigtvis känna till allt i den bakomliggande processen.

Men också den mat vi har serverat har blivit bättre. Genom att arbeta med de bästa producenterna som Franzéns Charketurier för vårt kött, Kalaskransen för vårt bröd och Sthlm Brewing  Co för vår lättöl har vi behållit vår enkla meny och ändå kunnat matcha kvalitén på vårt kaffe. Som en del av detta hade vi Sebastén Boudet på besök i två dagar med helt nya kakrecept som resultat.

2014 var också året vi mötte restaurangvärlden på allvar. På MAD Symposium i Köpenhamn blev vi utvalda som ett av fyra rosterier i världen att servera kaffe till världens mest framåtsträvande kockar. Som espresso serverade vi Wote från Yirgacheffee i Etiopien, saftigt med smak av aprikos och citrus som espresso och Hunkute som smakade nektarin och jasmin som brygg. Fler restauranger har börjat jobba med kaffet på samma nivå som maten. Drop Coffee serveras nu på Mathias Dahlgrens tre restauranger i Stockholm.

Internationellt blev Drop Coffeee omskrivna i det inspirerande magasinet Kinfolk och blev Most Notable Roaster på sprudge.com. Vårt kaffe serveras serveras varje vecka till perfektion på Westberlin i Berlin, Flat White i London, Frudisiac i Bukarest, Democratic Coffee i Köpenhamn, Café Dalí i Riga och ständigt roterande på drygt tjugo övriga europeiska kaffebarer och sedan i år även i USA och Australien.

I juni åkte vi till världsmästerskapen i Rimini. Lauri Pippinen representerade Finland och vår Benjamin Norman representerade Sverige, båda tävlade med Jazmin från Honduras rostat av oss i brygg-VM. Erik och Linnéa höll i kaffeprovningar för besökarna som rest världen över, samtidigt som lika goda koppar serverades hemma på kaféet. Jelle Van Echelpoel hade tidigare i år vunnit svenska LatteArt- mästerskapen och representerat Sverige i World Latte Art Championship i Melbourne.

Världsmästerskapet i rostning var det första för mig, och det första officiella i sitt slag och som alltför ofta i tävlingssammanhang var jag den enda kvinnan, såväl i Sverigemästerskapen som i Världsmästerskapen trots att känner och känner till så många duktiga kvinnliga rostare. Trots att jag är så stolt över tredje platsen så finns det två högre placeringar. Tävling eller inte så kan vi alltid få en ännu godare kopp kaffe, det är det som driver och sporrar mig mest inför 2015.

Samtliga bönders och producenters kaffe som vi har jobbat med i år har serverats som både brygg och espresso, alla helt olika beroende på underart och ursprung - alla fantastiskt goda. Dessa kaffen är: Epiphany Muhirwa, Nyaruzisa från Rwanda, Fazenda Ambiental Fortaleza från Brasilien, Wotona Boltuma från Etiopien, Hunkute från Etiopien, Wote från Etiopien, Debello från Etiopien, Marimira från Kenya, Kii från Kenya, Gikirima från Kenya, La Folie från Guatemala, Las Ranas från El Salvador, Santa Rita från El Salvador, La Independencia från El Salvador, Helsar de Zarcero från Costa Rica, El Trapiché från Costa Rica, Jazmin från Honduras och Kamiro från Rwanda.

Under 2014 har vi haft närmre 52 produktionskoppningar med personalen på kaféet och ännu fler på rosteriet i Västberga. 2014 har kopparna blivit sötare, helt genomrostade och fortfarande utan rost-toner. Resultatet har blivit att kaffedrickaren tydligare kunnat smaka huruvida underarten Bourbon från gården La Folie i Guatemala har varit nötig, medan samma underart från producenten Epiphany Mahriwa i Rwanda har haft lingonkaraktär och varit saftig. Som White Guide uttryckte det då vi fick priset för Årets kaffebar 2014 ”För att ha skapat ett möte mellan de senaste landvinningarna på specialkaffe- och baristafronten och en bredare publik - med hjälp av kunskap, pedagogik och glimten i ögat.”.

Så ska vi fortsätta 2015.

Joanna Alm, 
VD, Drop Coffee

Find out more

Our roastery is located in Rosersbergs Industrial Area, a five-minute drive from Rosersberg train station. We have been roasting all our coffee on our turquoise 25 kilos Diedrich, since 2013.