Joanna Alm won the first swedish roasting championship

This blogpost goes out in Swedish. Basicly we say that we won the first Swedish Roasting Championship and that we are very happy!

 

----

 

Joanna Alm i Stockholm vann i helgen Sveriges första mästerskap i kafferostning. En ny tävling där hantverket bakom en av våra mest omtyckta drycker sätts på prov. 

 

Tävlingen avgörs över två dagar som börjar med att de tävlande får bekanta sig med tävlingens viktigaste del - råvaran - det orostade kaffet. Bönorna ska sorteras och graderas utifrån kvalitet och antalet defekta bönor. Därefter får den tävlande rostaren ett par timmar på sig att provrosta, planera sin rostning och slutligen produktionsrosta sitt tävlingskaffe. Den andra dagen bedöms kaffet av erfarna provsmakare. Alla delar ger poäng och den rostaren med mest kunskap och godast kopp vinner. 

 

- Det är fantastiskt roligt att se hur en hantverksyrke kommer tillbaka. På bara ett par år har ett trettiotal nya rosterier i alla storlekar startat i Sverige. Här samlas ett par av dem och utbyter kunskap och erfarenhet, säger Magnus Adamsson på Espressospecialisten i Stockholm, ett av företagen som tillsammans med SCAE, Svenska Specialkaffeföreningen arrangerade tävlingen. 

 

Joanna Alm rostar till vardags kaffe på Drop Coffee som har sitt rosteri i Västberga industriområde. Därifrån skickas kaffet till det egna kaféet på Södermalm men också till kaféer runt om i världen. Tidigare i år utsågs rosteriet till årets rosteri av den amerikanska specialkaffesajten Sprudge. 

 

Företagets baristor har också haft framgångar i andra kaffetävlingar. I helgen avgjordes också Barista Cup där tre av sex finalister tävlade med kaffe från Joanna Alms rost. Tidigare i vår vann Benjamin Norman på Drop Coffee Swedish Brewers Cup med ett kaffe från Honduras.

 

- Jag strävar efter att att få fram en så ren smak som möjligt i koppen, säger Joanna Alm, som lägger mycket tid på att kontrollera och förbättra kvalitén på kaffet. 

 

Varje laddning med kaffe i rosten följer ett noggrant framarbetat recept och allt kaffe provsmakas flera gånger innan det når konsumenten. 

 

- Det är råvaran och smaken allt handlar om, kaffe kan smaka så mycket mer än vad vi är vana vid, säger hon. 

 

Tävlingen är också den svenska uttagningen till World Roasting Championship som avgörs i Rimini den 10-12 juni. 

 

Kontakt: 

Joanna Alm, Rostmästare på Drop Cofffee, 

076-2483401

joanna@dropcoffee.se

 

Magnus Adamsson, Espressospecialisten i Sverige AB

0735119119

Find out more

Our roastery is located in Rosersbergs Industrial Area, a five-minute drive from Rosersberg train station. We have been roasting all our coffee on our turquoise 25 kilos Diedrich, since 2013.